Parteon, Urgenda en ThuisBaas helpen huurders van het gas af

Het verduurzamen van huurwoningen hoeft niet te leiden tot hogere lasten. Sterker nog, verhuurder Parteon uit de Zaanstreek, gaat woningen zoveel mogelijk energieneutraal maken zonder dat de kosten voor energie plus huur omhoog gaan. Het streven is zelfs om de huurder gemiddeld 600 euro per jaar over te laten houden na de aanpassingen.

Afgelopen maanden hebben ThuisBaas/Urgenda en Parteon een eerste proefproject gedaan waarbij drie huurwoningen in Assendelft van het gas afgehaald werden en zoveel mogelijk zonnepanelen op hun dak kregen. Het gasfornuis werd een inductiekookplaat en een warmtepomp ging het huis verwarmen en levert nu warm water, soms ondersteunt door een elektrische geiser (‘instant heater’). Op sommige plekken kwamen infraroodpanelen, zoals in slaap- of studeerkamers. De eerste drie huurders zijn ook ambassadeur geworden en krijgen een hele lage energierekening zonder huurverhoging.

Opschalen
De volgende groepen huurders krijgen wel een kleine huurverhoging, maar dat is slechts de helft van de besparing op de energierekening, dus per saldo houdt men gemiddeld 50 euro over in de maand. Parteon wil het komende jaar 200 woningen op dezelfde manier verduurzamen bij bewoners die zich aanmelden na een uitnodiging en daarna verder opschalen.

Ook voor huurders is verduurzamen lucratief
“Zo laten we zien dat de energietransitie helemaal geen dure aangelegenheid is voor huurders. Sterker nog, ze gaan er meteen op vooruit. Dit kan in heel Nederland. Het wordt tijd dat het kabinet dit soort positieve voorbeelden eens gaat noemen en gaat versnellen, in plaats van op de rem te gaan staan en roepen “moeilijk, moeilijk”. De goede voorbeelden zijn overal. Laten we gaan versnellen en alles op alles zetten om 25% CO2-reductie te halen”.

Feestelijke opening op 21 december 
Eén van de drie eerste woningen die van het gas afgehaald zijn en 20-22 zonnepanelen hebben gekregen wordt vandaag om 14.00 uur feestelijk geopend in bijzijn van de wethouder Songül Mutluer van Zaanstad en de directie en medewerkers van Parteon, Urgenda en ThuisBaas.