Blog
De salderingsregeling is verlengd tot 2023.
Welke invloed heeft dat op energieneutraal wonen?

energieneutraal-zonnepanelen-thuisbaas

Zonnepanelen zijn heel voordelig vanwege de BTW-teruggave op de investering en de salderingsregeling. Eerder deze maand maakte demissionaire minister Kamp bekend dat de huidige salderingsregeling nog tot 2023 gehandhaafd blijft. Dat is goed nieuws. Hoe het na 2023 zal lopen weten we niet, maar we verwachten dat de regeling zal worden aangepast. Dit roept bij bewoners vragen op; welke vorm gaat de regeling aannemen en wat is het beste moment om zonnepanelen aan te schaffen als het gaat om een slimme investering?

Salderen tot 2023
Eerst even terug naar het begin: wat houdt de salderingsregeling ook al weer in? In de wet is geregeld dat energieleveranciers voor de stroom die klanten terug leveren aan het net, dezelfde vergoeding moeten geven als voor de stroom die zij leveren aan de klant. Je kunt dus de hoeveelheid terug geleverde stroom aftrekken van de hoeveelheid geleverde stroom, oftewel: je mag salderen. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden: het geldt alleen zolang de terug geleverde hoeveelheid niet groter is dan de geleverde hoeveelheid per jaar. Lever je meer terug, dan kan de leverancier een lagere – maar reële – vergoeding voor jouw kWh geven, meestal € 0,06- € 0,09 per kWh (in plaats van de normale stroomprijs van ca. € 0,20 per kWh). Door deze regeling verdien je de investering in je zonnepanelen binnen 8 jaar terug en hebben honderdduizenden Nederlanders al zonnepanelen aangeschaft.

Als de regeling zo succesvol is – misschien wel de succesvolste duurzame stimuleringsregeling voor particulieren ooit – waarom wordt hij dan na 2023 waarschijnlijk aangepast? Heel simpel: het kost de overheid (te veel) geld, want er komt jaarlijks zo’n 77 miljoen euro minder aan energiebelasting en BTW binnen. Daarnaast werkt het marktverstorend en houdt het bijvoorbeeld de ontwikkeling van accu’s tegen. Daarom zal het volgende kabinet de regeling naar onze verwachting per 2023 aanpassen.

De voorkeur van Kamp gaat ernaar uit om de regeling te vervangen door a) subsidie per opgewekte kWh of b) subsidie op de aanschaf van zonnepanelen. De kans is groot dat de subsidie per kWh erdoor heen komt, gezien die regeling eerlijker is voor de mensen die al eerder zonnepanelen hebben aangeschaft en die ook het makkelijkste aan te passen is. In ieder geval wordt na 2023 de vergoeding per kWh minder, maar daar staat tegenover dat de zonnepanelen dan ook weer goedkoper zullen zijn geworden.

Dit is het moment om te investeren
Zonnepanelen worden steeds beter en goedkoper. De beste zonnepanelen zitten nu op 330 Wp, terwijl dat een paar jaar geleden nog 265 Wp was. We kunnen per m2 zonnepaneel steeds meer elektriciteit opwekken en dat gaat ook nog eens gepaard met het dalen van de prijs per Wp.
De terugverdientijd van zonnepanelen is binnen een paar jaar terug gebracht van 10 jaar naar 7 a 8 jaar, afhankelijk van het soort panelen. Terwijl de prijs van zonnepanelen zal gaan dalen, zal de salderingsregeling worden aangepast: dat betekent dat het na het aanpassen van de salderingsregeling per saldo nog steeds interessant blijft om te investeren in zonnepanelen. Al bevelen we aan nu te investeren, want hoe eerder je zonnepanelen aanschaft hoe langer je nog kunt profiteren van deze salderingsregeling. Daarnaast rendeert geld op je dak nog steeds beter dan op de bank, bij de huidige rente van 0,5%.

Van salderen naar een eigen accu
De aanpassing en afbouwing van de salderingsregeling maakt het tegelijkertijd heel interessant om de opgewekte stroom die je niet direct gebruikt op te slaan in een accu. Dat is nu nog niet voordelig omdat de salderingsregeling ervoor zorgt dat het stroomnet als ‘gratis accu’ fungeert. Maar zodra de salderingsregeling eindigt gaat een accu zichzelf terugverdienen. Dat zorgt ervoor dat de markt de kans krijgt om goedkopere accu’s te ontwikkelen, wat ons weer de kans geeft om een grote stap te maken richting onafhankelijk en zelfvoorzienend wonen op het gebied van energie.

Iedere kWh die in jouw accu is opgeslagen levert dan het verschil tussen de leveringsprijs en de terugleververgoeding op, dus bijvoorbeeld €0,21 – €0,07 = €0,14 per kWh. Zo’n thuisaccu van Tesla (“Powerwall”) of SolarWatt/BMW (“MyReserve”) kost nu nog meer dan €4.000 en dat is al gauw €0,25 per opgeslagen kWh, maar de verwachting is dat deze prijs snel zal dalen. Zo heeft het bedrijf Dr. Ten uit Wezep een veel goedkopere zeezout-accu ontwikkeld, die al gauw 8x goedkoper kan zijn dan een Tesla-accu (met Li-ion technologie), maar die komt logischerwijs pas in 2023 in productie. Overigens kan je met zo’n volle accu slechts 1 dag of een paar dagen je huis van stroom voorzien en dus moet je je elektriciteitsaansluiting nog even aanhouden om de winter door te komen. Dat zal echter niet lang zo blijven, want de ontwikkeling van accu’s zal wereldwijd snel gaan. TNO heeft met Europese partners al een warmteaccu ontwikkeld, die met behulp van warmte water kan onttrekken aan zout en waarbij de warmte weer vrijkomt als je ze weer samenvoegt. Het zal nog 5 tot 10 jaar duren voordat deze accu qua grootte en investering geschikt is voor huishoudens.
Mocht je een elektrische auto aanschaffen dan heb je er meteen een gratis thuisaccu bij, zodra je je auto thuis aan de oplader hangt. Bovendien heb je met een volle accu van je elektrische auto tot een week extra stroom (als je er niet mee rijdt).

Slimmere apparaten in opkomst
Niet te vergeten zijn er ook ontwikkelingen op het gebied van slimmere apparaten, zoals wasmachines die aangaan als de zon schijnt. Deze apparaten zorgen ervoor dat je zo veel mogelijk stroom gebruikt op het moment dat het er is, waardoor je minder stroom aan het net terug levert en je dus geen overschot- of salderingsprobleem meer hebt. Door de meerkosten op dit moment worden deze in Nederland ook pas vanaf 2023 interessant.

Het eventuele aanpassen van de salderingsregeling biedt dus kansen voor de markt van accu’s en slimme apparaten. De aanschaf van zonnepanelen zal interessant blijven.


Gijs van Wijk

Hoofd techniek, ThuisBaas

ThuisBaas-hoofd-techniek-gijs