Het huis van Lorette & Owen

Een boilervat in de schuur

Het huis werd verwarmd door een HR-gasketel en een houtkachel in de woonkamer. Nu wordt het huis verwarmd door een pelletkachel in de woonkamer. Deze voorziet de radiatoren in het huis ook van warmte. Het warm water voor de keuken en douche wordt opgewekt door speciale panelen op het dak, opgeslagen in een boilervat van 300 liter en na verwarmd door twee instant heaters. Alle benodigde elektriciteit wordt door de zonnepanelen opgewekt.

‘Wij wonen in het Groningse aardbevingsgebied.’

“We wilden eigenlijk ons huis eerst helemaal verbouwen en het als laatste stap energieneutraal maken. Via via hoorden we dat Urgenda een huis zocht om energieneutraal te maken in Groningen. Wij waren meteen enthousiast en nieuwsgierig of ons huis geschikt was. Tijdens de gesprekken hebben we het hele huis doorgenomen, onze wensen en ons energieverbruik. We moeten de aarde leefbaar houden, zeker voor onze kinderen.”

.

“De woonervaring is niet echt anders in een energieneutraal huis, behalve dat je via de speciale app nog beter kunt bijhouden wat je verbruikt en opwekt. Het koken op inductie is ideaal, het is goed schoon te houden en je hebt geen open vuur. Nu koken we op ‘energie van de zon’ in plaats van op Gronings aardgas. Er is veel interesse van anderen in ons huis en de maatregelen die we genomen hebben. Je bent toch een voorbeeld en inspiratiebron voor anderen.”

energieneutraal-instant-heater-stedum

Lorette stelt de voorkeurstemperatuur in van de instant heater

energieneutraal-boilervat-stedum

Het boilervat van 300 liter in de schuur

energieneutraal-instant-heater

De instant heater verwarmt het water tot een hogere temperatuur

energieneutraal-huis-stedum-groningen

Lorette, Owen en de kinderen voor het huis

.
“Zo’n tien jaar geleden las ik het boek over de Transition Towns en heb ik mij verdiept in fossiele energiebronnen. We moeten de omslag maken naar een samenleving die enkel gebruik maakt van duurzame energie en dat kan nu al. Wij wonen in het aardbevingsgebied dus voor ons is het nog actueler. Dat er in een energieneutraal huis geen gas meer gebruikt wordt, maakt het extra bijzonder. Het moment dat ze voor ons huis de gaskraan letterlijk dicht draaiden was heel speciaal.”

energieneutraal-zonnepanelen-stedum

De panelen aan de achterzijde van het huis

Bekijk hier onze brochure

.
Ook een energieneutraal huis zoals Lorette & Owen?


Doe mee!

energieneutraal-inductie-koken-stedum

Een ei bakken gaat goed op inductie!

.

“We koken nu op ‘energie van de zon’, in plaats van Gronings aardgas.”
.

energieneutraal-pelletkachel-stedum

De pelletkachel wordt gevuld met pelletkorrels

Bekijk het video blog!