Interview met Henri Budde

Henri woont met zijn twee dochters Willemijn en Josefien in Rijnsburg. In het voorjaar heeft hij zijn woning Energieneutraal gemaakt met behulp van ThuisBaas.

 

Waarom heb je besloten om deze stap te zetten?

Ik vind het vooral belangrijk voor de toekomst van mijn kinderen, we moeten echt een verbeterslag maken wat betreft het milieu. Maar ook financieel gezien was dit een goede stap, want gas wordt steeds duurder. Met mijn zonnepanelen wek ik alle stroom die ik gebruik zelf op, dus mijn energierekening is 0!

Hoe heb je je woning Energieneutraal gemaakt? Wat is er allemaal veranderd?

In alle woonvertrekken, op één slaapkamer na, heb ik nu infraroodpanelen aan het plafond hangen als verwarming. ThuisBaas heeft een instant heater geplaatst voor het warm tapwater. En een inductiekookplaat had ik al. Dus ik ben helemaal van het gas af, alles werkt nu op elektra. Dit wek ik op met mijn zonnepanelen op het dak en met de ZonneVeranda.

Infraroodpanelen als verwarming? Hoe vind je dat?

Ik vond dit in het begin spannend. Maar nu ze hangen, merk ik dat ze een hele behagelijke en prettige warmte afgeven, daar ben ik heel tevreden mee. Heerlijk! En het scheelt echt enorm veel ruimte, nu de radiatoren er niet meer hangen. Mijn woning voelt en oogt een stuk groter.

En hoe vind je het douchen met de instant heater? Is dat nu anders?

Kort voor de wisseling had ik een zuinigere douchekop aangeschaft, dat was wel een verschil. Maar de wisseling naar de instant heater, daar heb ik weinig van gemerkt. Eigenlijk is het alleen maar verbeterd, het water is sneller warm dan ten opzichte van de cv-ketel. Dus een positief verschil!

Je had al een inductieplaat. Wat is voor jou het verschil met een gaskookplaat?

Praktisch gezien: het is beter en makkelijker schoon te houden dan een gasfornuis. Het werkt wel iets anders, directer. Inductie werkt met vaste waardes, je moet in het begin even wennen welke stand wat doet. Ik vind het zelf makkelijker en prettiger koken.

En nog een belangrijk aspect: het is veel veiliger. Zeker voor mijn kinderen vind ik dat fijn. Geen gedoe meer met gasleidingen en met open vuur. En de glasplaat koelt ook veel sneller af, dus de kans op verbranding is echt veel kleiner.

En nu wek je je eigen stroom op?

Ja! Ik had al een aantal zonnepanelen op het dak, ThuisBaas heeft er nog eens 12 bijgeplaatst. Maar dat was niet voldoende om mijn verwachte stroomverbruik te dekken, dus heb ik ook een ZonneVeranda laten plaatsen. De ZonneVeranda is echt een aanwinst! Het voelt alsof ik meer woonruimte erbij heb gekregen, en het ziet er erg mooi uit.

Hoe heb je het proces ervaren?

Het hele traject verliep heel soepel en vlot. Al mijn vragen zijn tijdens het adviestraject goed beantwoord, ThuisBaas maakte alles heel helder en transparant, dat was heel prettig. We moesten daarna even wachten op de goedkeuring van de duurzaamheidslening. De installatie ging heel snel, de installateurs van ThuisBaas waren ruim binnen de planning klaar. De ZonneVeranda werd iets later geplaatst, maar stond ook binnen 1 dag.

Je hebt dus gebruik gemaakt van een duurzaamheidslening?

Ja, de duurzaamheidslening van de gemeente Katwijk. Ik heb zelf doorberekend dat het goedkoper is om deze lening terug te betalen over 15 jaar, dan dat ik in die periode gas en elektra van het net afneem. En doordat ik mijn stroom zelf duurzaam opwek, belast ik ook de energiecentrales minder. Een win-win situatie.

De gemeente is ook heel enthousiast dat ik dit doe. Ik ben binnen de gemeente één van de weinigen die zover gaat wat betreft verduurzamen. Ik hoop hiermee meer mensen te inspireren!

Dus je boodschap naar anderen is: gewoon doen!

Het angstbeeld bij mensen is vaak dat verduurzamen betekent dat je moet inleveren op je wooncomfort. Dus korter en kouder moet douchen, een extra trui aan moet trekken, enzovoort. Ik denk dat het heel goed is om uit te leggen dat je qua comfort heel weinig of zelfs niets inlevert. Ik vind zelf de infraroodpanelen en de instant heater echt een verbetering. Dus wat mij betreft is het alleen maar mooier en beter geworden!