Hoe werkt infraroodverwarming?

Infraroodverwarming van het merk ThermIQ is een van de manieren waarop u uw huis kunt verwarmen met zonne-energie van uw eigen dak. Deze infraroodpanelen zijn glazen panelen met een aluminium frame en worden bevestigd aan het plafond.
Een infraroodpaneel zet elektriciteit via een halfgeleider om in onzichtbare infrarode warmtestralen. Dit gebeurt nagenoeg zonder elektriciteitsverlies. Deze infraroodstralen verwarmen in eerste instantie de objecten eronder of ervoor, in plaats van de ruimte (de lucht). Infrarood is ook de warmte waarmee de zon de aarde verwarmt, waardoor het voelt als natuurlijke, aangename warmte.

Hoe is het toe te passen?
Infraroodverwarming is heel geschikt als bijverwarming, bijvoorbeeld in een studeerkamer of badkamer. Een infraroodpaneel is ook prettig op een wat koude plek in huis, waar net wat extra warmte gewenst is. Het is ook geschikt als hoofdverwarming, mits uw huis vrij goed geïsoleerd is. We zien het in dat geval vooral als ideale oplossing voor appartementen, omdat het nauwelijks ruimte in beslag neemt. Het systeem is gemakkelijk en snel uit te breiden.

Hoe is ermee te besparen?
Als u uw huis alleen verwarmt waar het nodig is, is het mogelijk om met de panelen tussen de 10% en 40% op uw stookkosten te besparen. U kunt namelijk in één ruimte microklimaten creëren met de panelen. Dat betekent dat u één plek warm en aangenaam maakt en andere plekken in de ruimte waar u toch niet verblijft, bewust wat koeler laat. Op deze manier verwarmt u geen loze ruimte. Met het besturingssysteem WebIQ kunt u de panelen slim aansturen en met infraroodverwarming heeft u het sneller warm dan bij traditionele convectieverwarming, waardoor u niet meer zoveel hoeft te stoken als voorheen.

Waarom ThermIQ?
De infraroodpanelen van ThermIQ zijn bij een onafhankelijk internationaal onderzoek van de Technische Universiteit Kaiserslautern als beste van de circa 30 panelen uit de bus gekomen. ThermIQ scoorde 55,9% aan IR-stralingsopbrengst (bij een natuurkundig maximum van 60%) en heeft van alle aanbieders het enige paneel dat in klasse 1 (>50%) is ingedeeld.