Hoe werkt energiebesparende muurverf?

Hoe werkt energiebesparende muurverf?
Met reguliere muurverf verven we de muren, maar levert het geen positieve neveneffecten op. Met energiebesparende muurverf krijgt de muur een laag met daarin microscopisch kleine keramische bolletjes, die vacuüm gezogen zijn. Dit keramisch membraan geeft de verf energiebesparende eigenschappen. 

In de winter zorgen de keramische bolletjes ervoor dat de warmte in de ruimte via de muren en plafonds wordt gereflecteerd. Ze kaatsen de warmte terug de ruimte in en stralen zo warmte af. De verf houdt de warmte vast en laat deze niet door, waardoor er veel minder warmte verloren gaat via de muren. Een ander voordeel hiervan is dat de warmte in de ruimte zo gelijkmatiger wordt verdeeld. Zo is er veel minder of zelfs geen sprake meer van koude lucht aan de grond en onnodig (te) warme lucht aan het plafond.

In de zomer, als de luchtvochtigheid hoog is, nemen de keramische bolletjes het vocht in de ‘poriën’ tussen de bolletjes op. Dat vocht verdampt en zorgt ervoor dat de muren in de zomer koel blijven. Zo zorgt dit keramisch membraan ook voor een constante, optimale luchtvochtigheid. 

De technologie van het keramisch membraan is ontwikkeld door NASA voor het hitteschild van de spaceshuttle en is door producent ThermoShield doorontwikkeld tot een intelligent en milieuvriendelijk verfsysteem.

Hoe is ermee te besparen?
Door de directe warmtestraling en goede warmteverdeling werkt de muurverf energiebesparend. De gewenste temperatuur wordt sneller bereikt in vergelijking met een ruimte waarin de muren en plafonds niet zijn behandeld met deze verf. Er hoeft dus minder gestookt te worden om het aangenaam warm te hebben, wat zorgt voor een directe besparing op de stookkosten tot 10% in de met de verf behandelde ruimtes.

Terug naar ThermoShield

De keramische bolletjes zorgen ook voor energiebesparing doordat ze vocht onttrekken uit de muren. Dat verhoogt de isolatiewaarde. 4% méér vocht leidt namelijk tot een daling van de isolatiewaarde van 50%. Daarnaast kan een ruimte met droge wanden sneller opwarmen, waardoor er minder gestookt hoeft te worden.
Met deze muurverf bespaart u ook flink op onderhoudskosten, want de levensduur is feitelijk onbeperkt doordat de verf geen bladderend effect heeft (‘flaking’ genoemd).

Waarom past het goed in een energieneutraal huis?
Wij zijn enthousiast over de energiebesparende muurverf van het merk ThermoShield omdat het goed past in onze aanpak. Bij het energieneutraal maken van bestaande huizen maken we vaak gebruik van lage temperatuur verwarming, via onder andere warmtepompen en zonnecollectoren. Bij lage temperatuur verwarming is het niet alleen belangrijk dat de warmte goed wordt afgegeven, maar ook dat de warmte die duurzaam wordt opgewekt zo lang en goed mogelijk behouden blijft en benut kan worden. Met energiebesparende muurverf gaat een deel van de warmte niet langer verloren via de muren, maar wordt de warmte via de muren terug de ruimte in gekaatst.

Het effect van warmtestraling van de wanden wordt nog verder versterkt als u uw huis verwarmt met infraroodverwarming, dat blijkt uit onderzoek. Dit komt doordat infrarood stralingswarmte beter reflecteert dan reguliere convectiewarmte uit radiatoren of vloerverwarming.

Deze muurverf is hoe dan ook een maatregel die bij elk type verwarming zijn toegevoegde waarde zal bewijzen en ervoor zal zorgen dat de gewenste temperatuur sneller wordt bereikt en de thermostaat dus eerder afslaat.