Hoe maak je een jaren 80-woning energieneutraal?

Wigger ging op bezoek bij Jacqueline van Randeraad in Alphen aan den Rijn en Groener Wonen ging mee. Thuisbaas brengt in kaart wat er moet gebeuren om haar huis te transformeren tot een nul-op-de-meter woning.

“Het is gezellig binnenkomen in de hoekwoning van Jacqueline van Randeraad. Via de vintage glas-in-loodschuifdeuren stap je de sfeervolle woonkamer met open keuken binnen. ”Die deuren hangen niet helemaal goed en laten veel tocht door, maar ik vind ze zo mooi!”, lacht Jacqueline. Ze heeft een passie voor interieur en is dan ook altijd op zoek naar nieuwe accessoires voor haar huis. De woning is gebouwd in 1983 en ze woont er sinds 2001.”

“Jacqueline betaalt enorm veel aan energie. Als de cijfers van het elektriciteitsverbruik op tafel komen, blijkt waarom. Het verbruik ligt namelijk op 6200 kilowattuur per jaar, terwijl een gemiddeld huishouden van twee momenteel op minder dan de helft zit (3010 kilowattuur). De vraag is dus welke apparaten zoveel elektriciteit verbruiken. Jacqueline: ‘Ik had een oude plasmatelevisie, maar die heb ik weggedaan en mijn zoon heeft op zolder ook de nodige apparaten staan. Ik was vrij veel, bijna dagelijks, en ik gebruik dan ook de wasdroger.’ ”

Benieuwd naar het advies van Wigger voor het energieneutraal maken van deze jaren 80-woning en adviezen over besparen op energiekosten? Lees het hele artikel van Groen Wonen hier.

 

Bron: Groen Magazine
Tekst: Jacqueline Leenders
Fotografie: Henny van Belkom