Hoe financier je de verduurzaming van je thuis?

Driekwart van alle huiseigenaren heeft wel eens informatie gezocht over het verduurzamen van de eigen woning. Maar lang niet al die mensen ondernemen ook actie. Dat komt onder andere doordat meer dan 40% van de mensen niet weet welke mogelijkheden er zijn om die verduurzaming te financieren, terwijl zo’n 30% best zou willen lenen om energiebesparende maatregelen te treffen.

Indien je wilt investeren in een duurzaam huis, zijn er meerdere mogelijkheden. Als er subsidies aanwezig zijn, is het zaak hiervan op de hoogte te zijn (TIP: www.energiesubsidiewijzer.nl) en daarnaast kan je natuurlijk je spaargeld gebruiken. Behoorlijk wat gemeenten hebben een duurzaamheidslening beschikbaar en vanuit het Rijk is er de energiebespaarlening. Ook zijn er steeds meer mogelijkheden om dit via de hypotheek op te lossen. Wat de beste financiering is voor verduurzamen van uw huis hangt af van veel factoren.

Tijdens een planvormingstraject vertellen wij over bovenstaande mogelijkheden, maar we zien steeds vaker dat de verduurzaming van de woning wordt opgepakt bij de aanschaf van een nieuwe woning en dus een nieuwe hypotheek. Of dat de keuzes over hoe dit te financieren ook samenhangen met hoe het best het vermogen op te bouwen, toe te werken naar het pensioen of hoe het best om te gaan met spaargeld. Op deze manier kan de puzzel best ingewikkeld worden, waardoor het waardevol kan zijn om alle mogelijkheden goed op een rijtje te hebben, zodat je deze onderling kan vergelijken en uiteindelijke de beste keuze kunt maken. Onze buren van Groen Geld Advies huizen sinds vorig jaar ook in ons duurzaam bedrijfsverzamelgebouw New Energy Docks, maar zijn al langere tijd bezig om mensen te helpen met het vinden van mogelijkheden om duurzame oplossingen te financieren en/of te laten subsidiëren.

Weet in ieder geval dat er steeds meer mogelijk is en geld minder vaak een drempel hoeft te zijn om aan de slag te gaan met het aardgasvrij en/of energieneutraal maken van je eigen huis.