Het huis van Fred en zijn gezin

Diverse warmtebronnen

Fred heeft zijn woning energieneutraal gemaakt toen hij deze kocht. De speciale panelen op het dak zorgen voor elektriciteit en warm water, dat opgeslagen wordt in het boilervat. Indien nodig wordt het water na verwarmd met de instant heaters. Een pelletkachel in de centrale hal, lage temperatuur radiatoren in de woonkamer en infraroodpanelen in onder andere de badkamer, keuken en werkkamer zijn aanwezig als warmtebronnen. De infraroodpanelen worden aangestuurd via het besturingssysteem WebIQ.

‘Wij wilden zelfvoorzienend zijn.’

“Toen wij dit huis kochten, ben ik meteen gaan kijken hoe ik het helemaal naar onze wensen kon aanpassen. Ik wilde altijd al zonnepanelen en op internet las ik over energieneutrale huizen. Ook kwam ik het Urgenda project op Texel tegen en zag ik in de brochure dat er voor uiteenlopende huizen oplossingen mogelijk zijn. Ik heb toen gezegd: dat willen wij ook! Sowieso wilden we dat het gas uit onze woning verdween. Ik wil onafhankelijk zijn van mensen zoals president Poetin en zie geen heil meer in fossiele energie.”

Een makkelijke rekensom!

energieneutraal-infraroodpanelen

Een infraroodpaneel verwarmt de badkamer

.

“Ik voel mij een koploper die zijn ervaringen deelt, zodat iedereen daar zijn voordeel mee kan doen.”
.

energieneutraal-huis-lagetemperatuur-radiator

De woonkamer is voorzien van lage temperatuur verwarming

energieneutraal-huis-velp-panelen

Fred voor de panelen aan de achterzijde van het huis

.
“We willen zelfvoorzienend zijn en energie gebruiken die dichtbij huis wordt op- gewekt; dan kom je automatisch uit bij duurzame energie. Het is fijn om begeleid te worden in het kiezen van de juiste oplossingen. Vele daarvan, zoals infrarood- verwarming, kende ik vooraf niet eens. Het is belangrijk dat er zowel naar de techniek als de gebruiksvriendelijkheid van de toepassingen gekeken wordt bij het geven van advies. Het is een kwestie van ervaren, monitoren en waar nodig aanpassen.”

energieneutraal-huis-infraroodpanelen

Twee langwerpige infraroodpanelen verwarmen de werkkamer

energieneutraal-lagetemperatuur-radiator

Een close-up van de lage temperatuur verwarming

.
Ook een energieneutraal huis zoals Fred en zijn gezin?


Doe mee!

energieneutraal-huis-velp

De achterzijde van het huis

.

“Het is fijn om begeleid te worden in het kiezen van de juiste oplossingen. Sommige innovaties kende ik nog niet.”
.

energieneutraal-huis-zonnepanelen

Een close-up van de panelen op het dak

.
“Wanneer we straks een volledig jaar gebruik hebben gemaakt van alle technische aanpassingen kunnen we pas echt de balans opmaken. Ik ben oplossingsgericht en voel mij echt een koploper die zijn ervaringen deelt, zodat anderen daar hun voordeel mee kunnen doen. Veel mensen vinden het interessant dat wij ons huis energieneutraal hebben gemaakt. Op de nieuwjaarsborrel in onze buurt werd ik aangesproken door mensen die onze zonnepanelen hadden zien liggen en zij wilden weten hoe we dat geregeld hadden. Dan vertel ik over onze ervaringen en maak ik anderen enthousiast.”

energieneutraal-huis-pelletkachel

De pelletkachel zorgt voor een warm welkom in de hal, de centrale plek in het huis

Bekijk hier onze brochure