Alle financieringsmogelijkheden voor een energieneutraal huis op een rij

Een gemiddeld huis kan energieneutraal gemaakt worden voor € 35.000 incl. BTW. Dat is een flinke investering, maar ook een slimme investering. Zo heeft u geen energierekening meer, wordt uw huis meer waard en sneller verkocht. Gelukkig zijn er steeds meer financieringsmogelijkheden waardoor het voor steeds meer mensen haalbaar is.

Hieronder zetten we de verschillende financieringsmogelijkheden voor u op een rij.

 • Met eigen spaargeld. Wanneer eigen spaargeld aanwezig is, is het voordelig om hiermee de maatregelen te financieren.
 • Een lening bij vrienden of familie. Dit kan voor beide partijen voordelig zijn, omdat de uitlener meer rente krijgt dan op de bank en de lener minder rente betaalt dan bij de bank. Bovendien is de rente aftrekbaar.
 • Subsidie vanuit de landelijke overheid. Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kunt u een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie. Voor warmtepompen ligt deze bijvoorbeeld tussen de € 500 en € 2.500.
  Deze subsidiemogelijkheid is open gegaan op 1 januari 2016 en loopt in ieder geval tot 31-12-2020, waarbij jaarlijks de beschikbare budgetten worden bepaald.
 • Subsidieregeling energiebesparing eigen huis. De overheid geeft circa 20% subsidie op isolerende maatregelen, zoals spouwmuur- dak-, vloerisolatie en HR++-glas, maar alleen indien u er minstens 2 tegelijk uitvoert. Op dit moment is deze subsidie helaas op.
 • Een energiebespaarlening van € 2.500 tot € 25.000 bij het Nationaal Energiebesparingsfonds. De rente bedraagt (sinds 13 maart 2017) 2,1% – 2,9%, afhankelijk van de looptijd, die 7, 10 of 15 jaar is. De aflossing van het consumptief krediet gebeurt via annuïteit. Ook de kosten voor het plan voor een energieneutraal huis kunnen in de lening worden meegenomen.
 • De BTW op de aanschaf van de zonnepanelen kunt u terugvragen. Via deze link vindt u een stappenplan hoe u dit kunt doen.
 • De wetgever heeft de waarde van energieneutrale verduurzaming willen erkennen en heeft het mogelijk gemaakt om je hypotheek te verruimen als je investeert in een “nul-op-de-meter” (NOM)- woning. Dit betekent dat u voor energiebesparing tot een maximum van 106% mag (blijven) lenen. Bovendien kan tot € 25.000 buiten beschouwing van het toetsinkomen worden gelaten, indien een hypothecair krediet wordt verstrekt voor een financiering van een NOM-woning. Vaak geeft dit bij elkaar voldoende ruimte.
 • Kijk ook in uw eigen gemeente wat er wordt aangeboden op het gebied van subsidies en duurzaamheidsleningen. De website www.energiesubsidiewijzer.nl kan u hierbij helpen.  Naast deze website is het ook handig om zelf even te informeren bij uw gemeente, want niet alles staat op de genoemde website.
 • Een voorbeeld van eigen regelingen is bijvoorbeeld te vinden bij gemeente Haarlem, Zaanstad en Den Bosch:
 • In de gemeente Haarlem komt u in aanmerking voor een duurzaamheidslening. Hierbij kunt vanaf € 2.500 tot maximaal € 15.000 lenen. De rente staat vast en bedraagt (op 16 januari 2017) 1,6% met een looptijd van 10 of 15 jaar. De aflossing van het consumptief krediet gebeurt via annuïteit.
 • De gemeente Zaanstad biedt huiseigenaren die hun woning willen ombouwen naar een Nul-op-de-meterwoning een subsidieregeling aan. De gemeente biedt hiervoor een subsidie van maximaal € 2.900. Daarnaast biedt gemeente Zaanstad huiseigenaren ook een stimuleringslening aan in de vorm van een hypothecaire lening (rentepercentage 2%) met een maximaal bedrag van € 30.000 en een looptijd van 15 jaar.
 • In de gemeente Den Bosch bestaat een Innovatiesubsidie Nul-op-de-meter renovaties koopwoningen. Deze bedraagt 25% van de investering, tot een maximum van € 15.000.

Heeft u nog vragen over de financiering of wilt u graag aan de slag met het energieneutraal maken van uw huis? Laat het ons weten!

Mail ons uw vraag via info@thuisbaas.nl of meld u hier aan.