Veelgestelde vragen zonnepergola en zonneveranda

Zonneveranda en zonnepergola

Wat is een zonnepergola en zonneveranda?

Zonnepergola
Als u meer zonnepanelen wilt maar uw dak te klein is of ongunstig ligt, dan is de zonnepergola een uitkomst. De zonnepergola zorgt voor een goede opbrengst zonne-energie op uw eigen perceel, waardoor u richting energieneutraal kunt. De variant met de dichte zonnepanelen van 290 Wp wekt de meeste zonne-energie op.

De zonnepergola is speciaal ontworpen om vrijstaand te plaatsen. Dat kan op iedere gewenste plek, bijvoorbeeld in de tuin voor een overdekt terras of als carport voor uw auto. Als u een elektrische of hybride auto heeft krijgt u zo uw eigen overdekte laadstation thuis.

Zonneveranda
De zonneveranda is een goede investering als u op zoek bent naar een mooi overdekt terras naast uw huis. Het is een kwaliteitsproduct met als bonus dat het wat extra zonne-energie opwekt, waardoor de veranda zichzelf terug verdient.

 De zonneveranda is speciaal ontworpen om tegen uw huis aan te plaatsen. Door de transparante zonnepanelen komt er nog steeds voldoende licht uw huis binnen. Als u huis echter nu al donker is dan raden we aan de zonnepergola te kiezen.

In welke varianten is de zonnepergola verkrijgbaar?

Hout
De zonnepergola is alleen verkrijgbaar in een houten uitvoering, niet in aluminium.

Transparante of dichte zonnepanelen
De zonnepergola is verkrijgbaar in een variant met transparante 200 Wp zonnepanelen en een variant met dichte zonnepanelen. De pergola met transparante zonnepanelen laat licht door. Als u eronder zit ziet u het glas met daarin de zonnepanelen. De variant met dichte zonnepanelen is aan de bovenkant helemaal dicht en als u eronder staat ziet u het lariks hout. Beide varianten zijn waterdicht.

Twee soorten dichte zonnepanelen
Als u kiest voor een zonnepergola met dichte zonnepanelen, dan kunt u kiezen tussen 2 verschillende soorten: Astronergy poly 265 Wp zonnepanelen of NSP Mono full black 290 Wp zonnepanelen.

In de onderstaande tabel vindt u de prijzen van de houten zonnepergola met Astronergy poly 265 Wp zonnepanelen. In de tweede tabel ziet u de prijzen van de houten zonnepergola met NSP Mono full black 290 Wp zonnepanelen.

In welke varianten is de zonneveranda verkrijgbaar?

Transparante zonnepanelen
De zonneveranda is verkrijgbaar met transparante zonnepanelen, zodat er nog steeds voldoende (zon)licht naar binnen schijnt zodra de zonneveranda is geplaatst.

De zonneveranda is verkrijgbaar in een houten en een aluminium uitvoering
In de onderstaande tabel vindt u de prijzen van de houten zonneveranda inclusief de maten, het vermogen en aantal panelen. In de tweede tabel vindt u deze informatie over de aluminium variant.

Op aanvraag is de zonneveranda ook te bestellen in een stalen variant. Als u daar interesse in heeft, stuur ons dan een email via info@thuisbaas.nl.

De houten veranda’s t/m 5120 mm breed komen op 2 staanders, de grotere modellen op 3 staanders. De dakhelling/het dakafschot bedraagt 10 graden.

Hoeveel licht laat de transparante variant van de zonnepergola en zonneveranda door?

Officieel laten de transparante panelen 50% licht door. Gevoelsmatig ligt dit percentage echter een stuk hoger, omdat zowel de zonnepergola als zonneveranda open is aan de zijkanten en daar licht in valt. De zonneveranda staat aan 1 kant tegen het huis dus heeft van 3 zijden lichtinval en de zonnepergola staat vrij, dus heeft aan 4 zijden lichtinval.

In welke kleuren is de aluminium variant verkrijgbaar?

De aluminium uitvoering van de zonneveranda is verkrijgbaar in 5 RAL kleuren:

RAL 7016 Antraciet grijs
RAL 9007 Aluminium grijs
RAL 9016 Glad wit
RAL 9001 Crème wit
RAL 9010 Zuiver wit

Van welk soort hout zijn de zonnepergola en zonneveranda gemaakt?

De houten variant is opgebouwd uit hoge kwaliteit gelamineerd lariks hout.

Lariks hout is heel geschikt als constructiehout en daardoor ook heel geschikt als hout voor terrasoverkappingen en carports. Lariks is op Taxus na het beste en meest duurzame naaldhout van Europa met een relatief hoog soortelijk gewicht en hoog olie/hars gehalte.

Lariks is een van de zwaarste naaldhoutsoorten, en alle dragende delen van de veranda en pergola zijn ook nog eens van gelamineerd lariks gemaakt.

Gelamineerd hout bestaat uit allemaal kleinere stukken hout. Het kan daardoor efficiënter gebruikt worden en het voorkomt het risico van kromtrekken door vocht en temperatuurverschillen. Gelamineerd hout is ook duurzaam, omdat het niet uit één stuk hout gesneden hoeft te worden.

Bovenop de liggers (de houten planken bij de dichte zonnepergola variant) worden Douglas houten rabatdelen gebruikt als dakafwerking. Deze vormen tevens het onderaanzicht van de overkapping. U kunt dit hout eventueel schilderen, beitsen of in de olie zetten, maar u kunt het ook natuurlijk mee laten kleuren/natuurlijk laten verouderen.

Zijn de zonnepergola en zonneveranda duurzaam en eerlijk gemaakt?

Lariks hout is heel geschikt als constructiehout en is op Taxus na het beste en meest duurzame naaldhout van Europa met een relatief hoog soortelijk gewicht en hoog olie/hars gehalte. Terwijl Taxus hout het risico heeft krom te trekken, heeft lariks hout dat niet waardoor het heel geschikt is voor terrasoverkappingen en carports.

Zowel de veranda als pergola bestaat uit gelamineerd hout, wat bestaat uit allemaal kleinere stukken hout. Dat maakt het duurzaam omdat het niet uit één stuk hout gesneden hoeft te worden.

De transparante zonnepanelen en de dichte Astronergy 265 Wp zonnepanelen worden in Europa geproduceerd en de NSP mono full black 290 Wp zonnepanelen in Vietnam. De transparante 200 Wp panelen worden ook in Europa geproduceerd.

Zijn de zonnepergola en zonneveranda waterdicht?

Ja, de constructie wordt waterdicht door de toepassing van duurzaam EPDM dakbedekkingsmateriaal. EPDM is een dakrubber, dat net zo lang mee gaat als de zonnepanelen. Dit materiaal is lichter dan het materiaal bitumen en kan geplakt worden, wat het handig maakt voor de doe-het-zelver die de zonnepergola of zonneveranda zelf in elkaar zet.

Wordt er een goot bevestigd aan de zonnepergola of zonneveranda?

Ja, deze wordt bevestigd, of meegeleverd als u kiest voor het doe-het-zelf pakket. U kunt kiezen tussen een aluminium goot of een klassieke metalen goot.

Als u kiest voor het pakket inclusief montage, zit de goot bij de prijs inbegrepen en kiest u welke goot u wilt.

Als u kiest voor het doe-het-zelf pakket, dan bestelt u de goot erbij. De meerprijs voor de aluminium goot in antraciet of klassieke metalen goot ligt tussen €150,- en €260,-afhankelijk van uw maatvoering.

Hoe sterk is de glasplaat van de transparante zonnepanelen?

De glasplaat bestaat uit gehard gelaagd glas en kan tegen onweer en hagel. Onder de glasplaat zit folie, wat ervoor zorgt dat er geen glas naar beneden kan vallen mocht er onverhoopt toch iets breken.

Levensduur en onderhoud

Wat is de levensduur van de zonnepergola en zonneveranda?

De zonnepanelen gaan 25 jaar mee. De verwachte levensduur van het hout is meer dan 20 jaar. De aluminium uitvoering gaat zelfs nog langer mee. De levensduur van het glas is langer dan 25 jaar en de omvormer gaat 10 jaar mee.

Hebben de zonnepergola en zonneveranda onderhoud nodig?

De houten uitvoering hoeft in principe niet in de lak, maar dat kan uiteraard wel. Het hangt van uw voorkeur af en of u de werking van het hout erin wilt krijgen of niet. De aluminium uitvoering hoeft u slechts af en toe te reinigen net als het glas, maar deze heeft verder geen speciaal onderhoud nodig.

Zowel de zonneveranda als zonnepergola lopen iets af, zodat regenwater via de goot afgevoerd kan worden.

Wel is het belangrijk om minimaal 2x per jaar de zonnepanelen te controleren op vuil en/of gebladerte en dit te verwijderen van de zonnepanelen. Dit om het rendement van de zonnepanelen niet onnodig af te laten nemen.

Montage

Kan ik de zonnepergola en zonneveranda zelf monteren?

Ja, dat kan, zeker als u een handige doe-het-zelver bent. Als u wilt inschatten of u het product zelf kunt monteren, neem dan gerust contact met ons op via info@thuisbaas.nl. We nemen dan telefonisch contact met u op om het samen door te spreken.

Hoe wordt de zonneveranda bevestigd aan mijn woning?

In de muur van de woning worden een aantal gaten geboord, zodat de zonneveranda stevig wordt bevestigd.

Wat zit in de prijs ‘inclusief montage’?

De prijzen inclusief montage bevatten naast de montagekosten ook de transportkosten, een goot (waarbij u kunt kiezen tussen een aluminium goot en een metalen klassieke goot) en de prefab poeren.

De montage bevat ook het aansluiten van de omvormer op de zonneveranda. Het aansluiten van de omvormer in uw meterkast wordt niet door de makers van de zonneveranda gedaan. Hiervoor kunt u uw eigen elektricien inschakelen.

Wat ontvang ik als ik het doe-het-zelf pakket bestel, wat zit bij de prijs inbegrepen?

De doe-het-zelf pakketten zijn inclusief de benodigde montage materialen en handleidingen, maar exclusief de poeren, de siergoot en transportkosten, zodat uw keuzevrijheid maximaal is. Hierbij zijn alle balken op maat gezaagd, gekantfreesd, waarbij de muurbalk en de dwarsligger zijn ingefreesd. Hierdoor hebben de balken meteen de juiste afstand en het juiste afschot.

Voor doe-het-zelf pakketten geldt:

 • De meerprijs voor de aluminium goot in antraciet of de klassieke metalen goot ligt tussen € 150,- en € 260,- afhankelijk van uw maatvoering.
 • De meerprijs voor de prefab poeren voorzien van stelbeugel is € 59,- per stuk.
 • De transportkosten van alle materialen tezamen bedragen 180,- euro.

Zonnepanelen en omvormer

Wat zijn de specificaties van de zonnepanelen?

Transparante zonnepanelen:
Semi transparante zonnepanelen (Europese productie)

 • Afmetingen panelen: 3000 mm x 800 mm uit 1 geheel
 • Samenstelling: 5 mm gehard glas / EVA folie / transparante tedlar (totaal 7.5 mm dikte) (optimale veiligheid bij steenslag en glasbreuk)
  Lichtdoorlatendheid: ca 51% (gevoelsmatig echter meer)
 • Gewicht: ca. 30 kilo
 • Type cel: 6’’ polykristalijn
 • Vermogen: ca. 200 Wp per paneel
 • Garantie: 25 jaar vermogensgarantie
 • PDF Download met de technische gegevens 

Zonnepergola met dichte zonnepanelen
U kunt kiezen tussen 2 type zonnepanelen:

Welke uitvoering omvormer wordt erbij geleverd/gemonteerd?

 • Omnik 1.0K TLM / 1.5 TLM / 1.5 KTL2 (optimale keuze voor conversie van stroom wordt gemaakt)
 • Transformerloos, IP 65, geschikt voor binnen- en buitengebruik
 • Garantie: 10 jaar
 • PDF Download met de technische gegevens

 

Garantie

Wordt er garantie gegeven op de zonnepergola en zonneveranda?

Op de zonnepanelen wordt 25 jaar garantie gegeven door de producent en op de omvormer 10 jaar. Als u de omvormer wilt vervangen dan zet u de schakelaar op ‘off’, klikt u de draden los, en kunt u daarna de nieuwe omvormer plaatsen.

Bezorging en retournering

Wat is de levertijd?

Indien u het product inclusief montage besteld, plannen de makers een afspraak met u in voor de bezorging en de montage van het product. Indien u een doe-het-zelf pakket besteld is de levertijd 4 tot 6 weken.

Wat zijn de bezorgkosten?

Indien u het product inclusief montage besteld, zijn de bezorgkosten inbegrepen.

Indien u het doe-het-zelf pakket kiest, zijn de verzendkosten €180,-. U kunt het pakket ook zelf komen ophalen in Rotterdam, maar dat raden we in principe af gezien met name de transparante zonnepanelen (lange glasplaten) met grote zorg vervoerd moeten worden om schade te voorkomen.

Kan ik mijn bestelling retourneren?

Als u uw bestelling van de zonneveranda of zonnepergola wilt retourneren, zou u dan contact met ons willen opnemen? Het makkelijkste is per mail via info@thuisbaas.nl.

Contact

Waarom kiest ThuisBaas voor ZonneVeranda?

Sommige bewoners willen graag hun huis energieneutraal maken, maar hebben te weinig dakoppervlak om alle benodigde energie op te kunnen wekken.

Bij ThuisBaas zoeken we daarom continu naar mooie, duurzame oplossingen om meer zonnepanelen kwijt te kunnen op het eigen perceel. De zonneveranda is er zo één.

Over ZonneVeranda

De ontwikkelaars Duco Wiersma en Werner ten Geusendam verzorgen dit kwaliteitsproduct. Zij hebben zo’n 6 jaar geleden geholpen bij het succesvolle project Wij Willen Zon, van Urgenda. Dit project was het eerste landelijke grote inkoopcollectief voor zonnepanelen, waardoor de prijs van zonnepanelen in één klap is gedaald.

ZonneVeranda is net als Private-Energy onderdeel van Groengedacht BV.

Contactgegevens ZonneVeranda

Duco Wiersma en Werner ten Geusendam
T 06-51007821 (Duco)
T 06-23777171 (Werner)
E info@zonneveranda.nl
Magazijn: Vareseweg 121, 3047 AT Rotterdam
KvK: 24476604