Veelgestelde vragen – Infraroodverwarming

Infrarood

Wat is infrarood?

Infrarood is een warmte waarmee de zon de aarde verwarmt. Infrarood warmte is dezelfde warmte die ook wordt geproduceerd door ons eigen lichaam. Wanneer ons lichaam zich inspant, wordt deze warmte door onze spieren afgegeven.

Infrarood warmte is hetzelfde als infrarood licht. Infrarood licht met een korte golflengte is zichtbaar voor mensen, denk bijvoorbeeld aan een roodgloeiende terrasverwarmer. Infrarood licht met een lange golflengte is niet zichtbaar voor mensen, maar wel waarneembaar als warmte. Het is dezelfde warmte die de zon afgeeft.

Lichtspectrum

Infrarood straling verwarmt niet de lucht in een ruimte, maar de objecten waarmee de straling in contact komt. Dit principe is ook bekend als directe verwarming zoals we die kennen van de zon.

Wanneer een object een hogere temperatuur heeft dan de omgeving, zal de warmte worden verspreid naar de andere objecten die in de buurt staan. Dit is zogenaamde indirecte warmte.

Hoe werkt het?

ThermIQ heeft een technologie ontwikkeld die een specifiek infrarood licht (warmte) geeft.

Het infrarode licht wordt door middel van een halfgeleidende ´crystal paste´ uitgezonden. Het is het zogenaamde lange golf infrarode licht. De infraroodstraling van de panelen is exact dezelfde warmtestraling die de zon geeft in dit langgolvige gebied. De frequentie in het lichtspectrum van ThermIQ panelen ligt rond de 10.000 nm, hetgeen het prettige en gezonde deelgebied is. Los van het feit dat u uw eigen hernieuwbare energiebron kunt kiezen, ligt de sleutel van de innovatie in het onzichtbare infrarode licht dat de panelen afgeven. In plaats van convectieverwarming, dat alle lucht in een ruimte verwarmt en (stof) circulatie veroorzaakt, verwarmen de panelen direct de muren, vloeren en meubels. En ook uzelf wordt ter plekke verwarmd! Het systeem verwarmt alleen daar waar u (meer) warmtecomfort nodig heeft. Door lokaal te verwarmen bespaart u aanzienlijk op uw energieverbruik.

Is infrarood warmte veilig?

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat infraroodwarmte met een golflengte van 10000nm, ook bekend als lange golf infrarood, de gezondheid van de cellen en de celgroei stimuleert.

Infraroodverwarming werkt geruisloos, zonder bewegende delen of stromende luchtmassa´s en heeft aantoonbaar geen schadelijke effecten op het menselijk lichaam. *

*TAUW Environmental Infra-consultant, HEALTH-RISK RESEARCH AND THE THERMAL COMFORT OF INFRARED RADIATION

Het ontbreken van luchtstromen bij verwarming middels infrarood, geeft een beter binnenklimaat doordat er geen stofcirculatie plaatsvindt bij het verwarmen.

De oppervlaktetemperatuur van de panelen kan oplopen tot 150-160°C . Direct contact met de glasplaat moet worden vermeden.

In de panelen is een veiligheidsvoorziening aangebracht om oververhitting te voorkomen.

Ieder paneel wordt afzonderlijk getest en veilig bevonden alvorens de fabriek te verlaten.

Waarom heb ik nog niet eerder van infraroodverwarming gehoord?

Misschien kent u het wel van de toepassing in sauna´s. Dit is dezelfde infrarood straling, maar dan in een intense toepassing. Nu zijn de infraroodpanelen ook beschikbaar als verwarming die zo comfortabel is, dat deze prima toepasbaar is in onze leefruimten.

ThermIQ is sinds 2010 met de panelen actief op de Nederlandse markt. ThermIQ heeft altijd haar panelen verkocht via tussenpersonen, zoals installateurs. Middels de samenwerking met Urgenda wil ThermIQ een kortere weg vinden naar de eindgebruiker om zo bekendheid van het systeem te creëren en de beste prijs te kunnen bieden.

Infraroodverwarming

Welke panelen zijn er?

De panelen zijn verkrijgbaar in wit en zwart, in normaal glas en mat glas. Voor mat glas geldt een meerprijs van €36,30 (incl. BTW) voor paneel TH06060 en een meerprijs van €48,40 (incl. BTW) voor panelen TH12060 en TH12030. Het kleinste paneel TH03040 is alleen verkrijgbaar in normaal glas.

De infraroodpanelen van ThermIQ zijn standaard verkrijgbaar in de volgende uitvoeringen.

Hoeveel m² kan een paneel verwarmen?

Let op: als u wilt berekenen hoeveel panelen u nodig heeft en van welk formaat, bekijk dan de vraag hieronder ‘Hoe bereken ik het aantal benodigde panelen’. Bij het berekenen dient u namelijk rekening te houden met het aantal ramen en deuren in de ruimte, gezien daar warmte verloren gaat.

* Deze is alleen geschikt als bijverwarming. We raden aan dit kleine paneel van 30×40 cm in het kleine statief te plaatsen, dat speciaal is gemaakt voor dit paneel.

Hoe bereken ik het aantal benodigde panelen?

U kunt hieronder zelf het aantal m2 van de ruimtes, ramen en deuren gemakkelijk berekenen, zodat u snel weet waar u aan toe bent. Neem daarbij de onderstaande aanwijzingen in acht. Bij twijfel of behoefte aan advies kunt u altijd contact met ons opnemen via info@thuisbaas.nl.

Gebruiksaanwijzing
De individuele panelen hebben een maximum aan m² vloeroppervlak dat zij kunnen bedienen. Als volgt:

Voor de aanwezigheid van eventuele koudebruggen in de ruimte moet een correctiefactor gebruikt worden. Hiervoor moeten de volgende correctiefactoren per m² worden toegepast:

Voorbeeld
Een ruimte van 3 x 5m met een dubbelglas raampartij van 1,5 x 2m en een binnendeur heeft het volgende geïnstalleerd vermogen nodig:

infraroodpanelen-correctiefactoren

In totaal moet er met de capaciteit 22,4 m² verwarmd kunnen worden.
Dit betekent dus 1 paneel van 120 x 60 cm of 2 panelen van 60 x 60 cm of 120 x 30 cm.

Wij raden sterk aan de benodigde capaciteit altijd naar boven af te ronden en deze ook door te nemen met uw installateur.

Ik wil de ThermIQ panelen compenseren met zonnepanelen. Hoe bereken ik het bijbehorende zonnepanelen vermogen?

Als u ruimte heeft voor zonnepanelen dan kunt u de energiebehoefte van de infraroodpanelen (deels) zelf opwekken. De extra energie die u in de zomer met uw zonnepanelen opwekt kunt u met de salderingsregel in de winter weer kostenneutraal van het net ophalen. Op die manier creëert u een huis zonder maandelijkse energielasten en onafhankelijkheid van de fossiele energiereuzen.

In Nederland wordt de vuistregel gebruikt dat als zonnepanelen goed liggen ze jaarlijks per 100 Wp (Wattpiek) aan vermogen 85 kWh aan stroom opleveren. Aan de hand hiervan kunt u dus berekenen hoeveel Wp aan zonnepanelen u nodig heeft. De berekening voor zonnepanelen met een capaciteit van 240 Wp ziet er dan als volgt uit:

Benodigde capaciteit ThermIQ
Wp vermogen zonnepaneel*0,85 = x panelen

Omdat het exacte verbruik afhankelijk is van uw persoonlijke situatie en gebruik, raden wij u aan het eerste jaar te kijken wat u aan elektriciteit verbruikt en op basis daarvan het aantal zonnepanelen te berekenen.

Uit onze ervaring is gebleken dat een paneel gemiddeld over het jaar genomen 45% van zijn vermogen verbruikt. Als u dit vermenigvuldigt met het aantal uren dat u verwacht het paneel op jaarbasis aan te hebben staan krijgt u een indicatie van het totale energieverbruik in kWh.

Als u geen (geschikt) dak heeft kunt u winddelen aanschaffen om uw warmtebehoefte te compenseren.

Waaruit bestaan de panelen?

De panelen kunnen het beste omschreven worden als een vlakke, rechthoekige lamp met een (mat)glazen oppervlak en een halfgeleider laag welke wordt aangebracht aan de binnenkant van de glazen plaat. Stroom brengt de infrarood afgevende atomen, die zijn opgenomen in de halfgeleider laag, naar een hoger trillingsniveau waardoor infrarood licht ontstaat.
ThermIQ panelen zetten elektriciteit om in infrarood licht met een golflengte van 10.000nm uitgegeven in een hoek van 170°.

De panelen zijn geïsoleerd en voorzien van een aluminium behuizing. Ze kunnen eenvoudig worden opgehangen met beugels welke worden geleverd bij de panelen.

Wie keurt de individuele panelen op veiligheid?

Als de panelen uit productie komen worden ze 2 uur onder maximale prestatie getest op hun opbrengst, warmtegeneratie en veiligheid. Indien het paneel goedgekeurd is, wordt het vrijgegeven voor levering. Van ieder paneel is bekend wie het heeft getest en vrijgegeven.

Wat is de levensduur van de panelen?

De panelen zijn onderhevig geweest aan een verouderingstest. Deze test simuleerde een gebruik van 14 jaar. Het blijkt dat er amper slijtage optreedt, zelfs bij intensief gebruik.

Besparing

Hoeveel energie kan ik besparen met ThermoShield Interieur verf?

Binnenkort is ThermoShield Interieur verf verkrijgbaar bij ThuisBaas en vindt u hier meer informatie!

Wat is het energieverbruik van de panelen?

Een paneel van 120 x 60 cm heeft een vermogen van 1100 W.
Een paneel van 120 x 30 cm heeft een vermogen van 550 W.
Een paneel van 60 x 60 cm heeft een vermogen van 550 W.
Een paneel van 30 x 40 cm heeft een vermogen van 200 W.

Een paneel van 120 x 60 cm zal bij volledige inschakeling per uur 1,1 kWh verbruiken. Indien het paneel geschakeld is aan een sturing, dan kan de intensiteit van de panelen aangepast worden wat voor een lager verbruik zal zorgen. Een paneel dat op 40% intensiteit staat ingesteld zal bij benadering ongeveer 0,44 kWh verbruiken.

Door de panelen te koppelen aan een thermostaat, kunt u optimaal gebruik maken van de energiezuinige eigenschappen van de panelen. Deze hoeven slechts van tijd tot tijd aan te staan om comfortabele warmte af te geven. Een warm paneel blijft na uitschakeling nog enige tijd warmte uitstralen. Regeling via een thermostaat zorgt ervoor dat de panelen op basis van interval aan en uit schakelen waardoor het verbruik met 40% tot 60% afneemt.

Wat is het rendement van de panelen ten opzichte van cv verwarming?

Het rendement van het ThermIQ verwarmingssysteem is afhankelijk van meerdere factoren. Hierbij valt te denken aan het gebruik van de ruimte, de gewenste intensiteit van de panelen, de isolatiewaarde van de ruimte, de buitentemperatuur, luchtvochtigheid e.d.
Omdat infraroodpanelen niet de lucht verwarmen, maar de objecten in de ruimte, valt het rendement niet op te maken met huidige NEN- en EPC-richtlijnen. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op het verwarmen van de lucht in een ruimte of woning en houden geen rekening met direct comfort van infraroodstralen.

Onze casuïstiek wijst uit dat ten opzichte van cv verwarming, een kostenbesparing van 10% tot 40% mogelijk is. Afhankelijk van bovengenoemde factoren.
Het geïnstalleerd vermogen laat een ratio zien van ongeveer 3:1. Een convectieverwarming van 3,3kW laat zich vervangen door een ThermIQ paneel van 1,1 kW.

Vergeleken met cv verwarming werkt infraroodverwarming op een relatief lage (lucht)kamertemperatuur. Daarnaast treedt er geen warmteverlies op door transport en ook hoeft er geen investering gedaan te worden in een aanvullend distributiesysteem (leidingen en radiatoren) en onderhoud.

Hoe is de terugverdientijd berekend?

Omdat het daadwerkelijk gebruik van de panelen per situatie verschilt is op basis van ervaringen een aantal gebruiksscenario´s omschreven. Deze scenario´s geven een realistische verwachting van het energieverbruik in situaties waarbij bewoners buitenshuis werken of bijvoorbeeld gedurende de week veel thuis zijn. Het energieverbruik van de panelen is afgezet tegen de besparing ten opzichte van gas.

Kan ik energie en geld besparen met de panelen?

We besparen op licht, investeren in zuinige apparatuur en schakelen apparaten zo veel mogelijk uit. Waar veel mensen zich niet van bewust zijn, is dat meer dan driekwart van ons energieverbruik op gaat aan verbranden van gas voor het verwarmen van onze leefruimtes. Omdat er met elektriciteit verwarmd wordt zal het elektriciteitsverbruik toenemen. Om uitspraken te doen over het duurzame aspect van het gebruik van de panelen moet naar het totaalplaatje gekeken worden, dus juist ook naar de afname van het gasverbruik. Afhankelijk van de situatie kan een kostenbesparing van 10% – 40% worden gerealiseerd. De mate van besparing is in hoge mate afhankelijk van isolatie, oppervlak, persoonlijke comfortervaring en het gebruik van de ruimte.

De winst en energiebesparing met ThermIQ zit in de volgende factoren:

 1. Een persoon die (infrarode) stralingswarmte voelt heeft het eerder warm dan bij traditionele, convectie verwarming => er is meer ervaren comfort bij 18 graden ruimtetemperatuur met ThermIQ infraroodpanelen dan bij 21-22 graden ruimtetemperatuur met convectiewarmte. De ruimte hoeft niet meer zo warm te worden als voorheen en dat scheelt energie.
 2. Wanneer het systeem eenmaal op de kritische temperatuur komt waarop infraroodstraling begint (vanaf circa 55 graden), heeft het paneel maar van tijd tot tijd stroom nodig om stralingswarmte af te blijven geven. Zo kan een paneel van 1100 Watt dus functioneren op bijvoorbeeld 650-700 Watt zonder merkbaar verschil voor de gebruiker. Dit is alleen mogelijk in combinatie met een besturingssysteem als WebIQ.
 3. Met de panelen kunt u in een open ruimte microklimaten creëren, dus één plek warm en aangenaam maken en andere plekken in de ruimte waar u toch niet verblijft, bewust wat koeler laten. Dit scheelt het onnodig verwarmen van ´loze´ ruimte.
 4. Er zijn geen transportverliezen en de elektriciteit wordt nagenoeg zonder energieverlies omgezet in infraroodstralen.
 5. ThermIQ panelen kunnen volledig werken in combinatie met duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen, wind- en waterkracht. Een schoon alternatief voor fossiele verwarming.

Voorbeeld:
Een gemiddeld gezin stookt circa 1600 m3 gas op jaarbasis. 75% hiervan is voor verwarming. Met een gasprijs van €0,65/m3 komt het verwarmen van het huis op circa €756/jaar. Door gebruik te maken van de intelligente aansturing van ThermIQ kan ditzelfde huis met circa 2650 kWh/jaar worden verwarmd. Met een prijs van €0,23/kWh komt het verwarmen van uw huis aanzienlijk lager uit, circa €610 – een besparing van meer dan €146/jaar! Gebruikt u zelf al meer m3 gas voor verwarming, dan kan deze besparing nog verder oplopen.

Comfort

Op hoeveel graden moet ik mijn thermostaat instellen?

Dit hangt geheel af van uw comfortervaring. Over het algemeen wordt met de panelen al voldoende comfort ervaren bij een ruimtetemperatuur van 18-19°C. Comfort is echter een subjectief begrip. De ene persoon heeft het eerder warm dan de andere.

Hoe lang duurt het voordat ik een kamertemperatuur van 20°C heb bereikt met de panelen?

Personen die infraroodverwarming ervaren, hebben het bij een lagere ruimtetemperatuur comfortabel dan bij verwarming met CV. De ruimtethermostaat kan in de praktijk dus aanzienlijk lager geprogrammeerd worden dan 20°C.

Infrarood verwarmt in eerste instantie niet zozeer de lucht in een ruimte, maar de objecten waarmee het in aanraking komt. Het duurt daarom langer voordat de lucht in een ruimte 20°C bereikt. Hoe snel u een ruimte precies verwarmt naar 20°C hangt natuurlijk af van verschillende factoren; omgevingstemperatuur, hoeveelheid geïnstalleerd vermogen, isolatiewaarde.
Comfort is echter binnen enkele minuten bereikt.

Installatie

Kan ik de panelen zelf installeren?

Het is mogelijk een enkel paneel zelf te installeren. Het paneel kan met kroonstenen aangesloten worden of u kunt er een stekker op zetten en dan aansluiten.

Installatie door een ervaren installateur geniet echter de voorkeur, zeker wanneer het meerdere panelen en een sturing betreft.

Waar kan ik de panelen het beste installeren?

Het paneel kan het beste aan het plafond bevestigd worden. Op deze manier kan de warmtestraling optimaal benut worden. Daarnaast is plafondmontage ideaal voor ruimten waarbij de wanden en vloeren moeten worden vrijgehouden van verwarmingsobjecten.

Elk paneel heeft een maximaal bereik. De intensiteit van het infrarood neemt bij toenemende afstand af. Het is belangrijk waar u uw panelen plaatst. Zorg ervoor dat de straling van het paneel zoveel mogelijk van de ruimte bereikt.

Plaats de panelen niet al te dichtbij een raam. Net als bij zichtbaar licht stralen de panelen door het glas en gaat er dus warmte verloren.

Wat is de maximale montagehoogte?

De maximale montagehoogte is circa 3 meter. Als u deze hoogte overschrijdt kunnen de panelen lager gehangen worden middels stalen kabels of kettingen. Neem hiervoor contact op met ThermIQ.

Het is eventueel ook mogelijk panelen met een hoger vermogen te bevestigen (high power). Deze kunnen tot maximaal een hoogte van 3,5 – 4 meter worden bevestigd en zijn te bestellen op aanvraag.

Maakt het uit of ik een paneel aan het plafond of aan de wand monteer?

Plafond of wandmontage heeft geen invloed op het bereik van de verwarming, maar wel op het stroomverbruik. Wandpanelen verbruiken meer energie, omdat hun oppervlak sneller afkoelt. Bovendien bereikt bij wandmontage de straling de ruimte minder optimaal; u verwarmt zo bijvoorbeeld ook uw plafond.

Let op bij wandmontage: de panelen worden warm, dus pas op met kleine kinderen.

Welke richtlijnen moet ik gebruiken bij installatie?

 1. Algemene richtlijn: verspreid uw panelen gelijkmatig in de ruimte.
 2. Plaats uw panelen dichter bij deuren en ramen die moeten worden gecompenseerd, vanwege koude val.
 3. De afstand van het front van het paneel tot andere objecten, zoals gordijnen, moet minstens 50 cm zijn.
 4. Zorg ervoor dat binnen het bereik van uw panelen eveneens uw muren vallen, zodat u kunt profiteren van de opgebouwde warmte in de muren (de muren geven de warmte ook weer aan de ruimte af).

Waar kan ik het beste een thermostaat plaatsen?

 1. Plaats een eventuele thermostaat niet in het rechtstreekse bereik van de straling. De afstand tussen de panelen en de thermostaat moet minimaal 2 meter en maximaal 5 meter bedragen.
 2. Plaats de thermostaat niet in de buurt van ramen; bewaar een minimale afstand van 2 meter.
 3. Zorg ervoor dat de thermostaat niet kan worden beïnvloed door direct zonlicht.
 4. Houd rekening bij het monteren met een afstand van 1,50 meter tot 2 meter van de grond.

 

Kan mijn elektriciteitsaansluiting / groep de infraroodpanelen aan?

Vaak wel. Eén infraroodpaneel (120 x 60 cm ) heeft een vermogen van 1100 Watt. Ter vergelijking: een normale waterkoker heeft meestal een vermogen van 2000 Watt of hoger.

Vooral als u meerdere panelen wilt installeren, is het goed om uw elektriciteitsaansluiting te controleren.

Heeft u bijvoorbeeld 3 x 16 A(mpere) = 48 A, dan heeft u een totaal maximum vermogen van 48 x 230 V(olt) = 11040 Watt. De formule is altijd Vermogen = Spanning x Stroom. In dit geval verdeeld over 3 groepen, dus per groep een maximum vermogen van 3680 Watt.

Het is altijd verstandig om hieronder te gaan zitten (op 80%), omdat piekvermogens van apparaten soms hoger zijn dan regulier gebruik. Sowieso is het verstandig om de infraroodpanelen op een eigen groep te zetten.

Het is vaak mogelijk om een extra groep bij te plaatsen en als het nodig is om het vermogen aan te passen naar bijvoorbeeld 3 x 25A. U kunt hier vinden welke aansluiting u heeft en een aanvraag in gang zetten om deze te laten wijzigen.

 

Moet ik mijn meterkast aanpassen?

In de meterkast moet rekening gehouden worden met de maximale stroomsterkte die een groep aankan. Een gemiddelde groep kan 16A verdragen. Het stroomverbruik van de panelen is:

infraroodpanelen-afmetingen

Een groep kan eventueel uitgebreid worden tot 25 A.

Hoe snel word ik geholpen als ik technische problemen heb?

Daarover kunt u afspraken maken met de installateur. Gebruikelijk is dat een installateur binnen 48 uur op de stoep staat en binnen 7 dagen repareert.

Aansturing

Welke aansturingsmogelijkheden zijn er bij 1 paneel?

Er zijn twee aansturingsmogelijkheden indien u het paneel aan het plafond wilt bevestigen:

1. Een digitale thermostaat. Het voordeel daarvan is dat u er geen omkijken naar heeft. De gewenste temperatuur is vooraf in te stellen. De panelen schakelen vervolgens volledig aan of volledig uit om tot de gewenste temperatuur te komen.

2. Een simpel klik-aan/klik-uit systeem. Hierbij houdt u zelf in de gaten of de ruimte een prettige temperatuur heeft en schakelt u handmatig de panelen aan of uit. Bij het kiezen van een klik-aan/klik-uit systeem is het relevant of u een klein of een groot paneel heeft. Bij een groot paneel (120×60 cm) kunnen 2 verschillende klik-aan/klik-uit systemen gebruikt worden; APA3-1500R en ACM-3500. Bij het kleinere paneel (120×30 cm) kan naast deze 2 systemen tevens de ACM1000 worden gebruikt. Voor het paneel van 60×60 cm is alleen de ACM1000 geschikt. Alle systemen kunnen worden aangesloten op een afstandsbediening of een lichtschakelaar. De prijs van een klik-aan/klik-uit systeem varieert tussen € 15,= a € 30,=.

Indien u het kleine TH03040 paneel (30×40 cm) in een klein statief wilt plaatsen werkt het als volgt:
U kunt simpelweg de stekker van het paneel in het stopcontact steken. Het paneel gaat dan direct aan. Bij voorkeur wordt de stekker in een geaard stopcontact gestoken, aangezien die 3-aderig is uitgevoerd. Er zit geen aan en uit knop op de panelen. U kunt er ook voor kiezen om een eenvoudig klik-aan/klik-uit systeem tussen dit kleine TH03040 paneel te plaatsen, maar dit is geen vereiste.

Welke aansturingsmogelijkheden zijn er bij 2 of meer panelen?

Er zijn twee aansturingsmogelijkheden:

1. Een digitale thermostaat. U regelt hiermee de temperatuur in de ruimte, waarbij meerdere panelen niet
afzonderlijk zijn aan te sturen.

 • U schakelt de panelen enkel volledig aan of volledig uit bij een vooringestelde temperatuur.

2. Het besturingssysteem WebIQ. U regelt hiermee de temperatuur in de ruimte, waarbij meerdere panelen wel afzonderlijk zijn aan te sturen.

 • Dit besturingssysteem stelt u in staat om per afzonderlijke ruimte de temperatuur te regelen.
 • Met WebIQ is het mogelijk om binnen één ruimte (bijvoorbeeld de woonkamer) ‘micro’ klimaten te creëren. Dat betekent dat u sommige plekken in de ruimte bewust wat warmer kunt maken en andere plekken bewust wat koeler kunt laten, zodat er geen ‘loze’ ruimte wordt verwarmd.
 • Met WebIQ kunnen de panelen op een slimme manier gemoduleerd aan- en uitgeschakeld worden, waarmee een dim-effect ontstaat. De panelen kunnen op ieder gewenst percentage worden ingesteld. Dit werkt hetzelfde als bij een lamp die u niet alleen aan en uit kunt zetten maar ook kunt dimmen. Dit draagt bij aan een hoger warmtecomfort en energiebesparing.
 • Bij een WebIQ heeft u een ruimtesensor nodig. Een ruimtesensor is een thermostaat die de temperatuur meet en communiceert met WebIQ.

Hoe werken de panelen i.c.m. een draadloze thermostaat?

De thermostaat zorgt ervoor dat de infraroodpanelen exact voldoende warmte geven om uw woning, kantoor of praktijkruimte aangenaam warm te houden. Het is mogelijk de thermostaat te programmeren zodat de verwarming op de door u gewenste tijdstippen automatisch aan- of uitschakelt.

De thermostaat is geschikt voor het regelen van de temperatuur in één afzonderlijke ruimte of meerdere ruimtes gelijktijdig.
 Indien u per ruimte of zone afzonderlijk de temperatuur wilt regelen, raden wij u aan gebruik te maken van het WebIQ besturingssysteem.

De draadloze thermostaat is draadloos tot maximaal 25 meter en kan een vermogen van 3.600 W schakelen.

Wat is WebIQ en hoe werken de panelen i.c.m. WebIQ?

WebIQ is de meest geavanceerde sturing voor de infraroodpanelen die ThermIQ biedt. WebIQ maakt het mogelijk om de panelen afzonderlijk te besturen. Met de WebIQ besturing realiseert u een energie-efficiënte verwarming met veel bedieningscomfort. Uw verwarmingssysteem is overal bedienbaar, waar u ook bent. Voor uw smartphone of tablet is er ook een app beschikbaar.

Per paneel kunt u aangeven wat de gewenste intensiteit is, bijvoorbeeld 60% op koude dagen en 30% op minder koude dagen. Daarnaast kunt u de panelen programmeren zoals u dat wilt. Als u doordeweeks om 7 uur in de badkamer bent, kunt u het badkamerpaneel zo programmeren dat deze op doordeweekse dagen om 6:30 uur aan gaat en om 7:30 weer uit gaat, of naar een lagere intensiteit overschakelt.

Op 1 WebIQ systeem kunnen maximaal 4 panelen aangesloten worden welke afzonderlijk bediend kunnen worden.

Voordelen WebIQ:

 1. Energie-efficiënte aansturing met intervalfunctie voor een grotere energiebesparing.
 2. Onbeperkt aantal onafhankelijk van elkaar instelbare verwarmingsintensiteiten. Iedere ruimte haar eigen ‘micro’ klimaat.
 3. Toepasbaar in iedere omgeving (thuis, kantoor, werkplaats, praktijk, etc.).
 4. Mogelijkheid tot aanmaken van meerdere accounts, zodat iedereen zijn of haar eigen zone kan bedienen.

Om het meeste rendement uit de panelen te halen raden wij aan deze in combinatie met WebIQ te installeren. Op deze manier wordt optimaal gebruik gemaakt van de energiezuinige eigenschappen van de panelen.

Wat kan ik doen als ik meer panelen heb, dan op 1 WebIQ passen?

 U kunt dan een extra WebIQ aanschaffen, waarmee u dan tot 8 panelen afzonderlijk kunt besturen.

Waarmee dien ik rekening te houden bij het gebruik van WebIQ?

1. Bij gebruik van WebIQ dient u rekening te houden met de aanleg van 2 draden per paneel; het netsnoer en een sensorkabel ten behoeve van de aansturing via de WebIQ controller.

2. Voor WebIQ heeft u een bedrade internetaansluiting nodig. De WebIQ werkt niet i.c.m. wifi, maar wordt met een etherkabel aangesloten. Mocht de WebIQ niet vlakbij de router worden gemonteerd, en een kabel doortrekken is lastig, dan wordt een dergelijk product aanbevolen: http://www.routercenter.nl/product/338619/tp-link-tl-pa4030-starter-kit.html

3. Tevens zal een ruimtetemperatuur sensor geplaatst moeten worden (in elke ruimte is één ruimtesensor nodig). Dit is een kastje van 9×9 cm dat ook via een draad met de WebIQ controller verbonden dient te worden.

 • De ruimtesensor is een thermostaat die de temperatuur meet en communiceert met het besturingssysteem WebIQ. De ruimtesensor en WebIQ zorgen ervoor dat de ruimte tot de door u gewenste temperatuur wordt gebracht en gehouden. Per WebIQ kunnen twee sensoren worden aangesloten. U kunt met één WebIQ dus twee ruimtes/zones individueel verwarmen (bijvoorbeeld de slaapkamer op 16 °C en de woonkamer op 18 °C).

Kan ik WebIQ zelf installeren?

WebIQ installatie en montage mag alleen uitgevoerd worden door een erkend installateur.

Zijn er onderhoudskosten verbonden aan WebIQ?

Nee, na correcte montage en installatie behoeft de WebIQ controller geen onderhoud.
 Indien u de buitenkant toch wenst te reinigen dient ervoor gezorgd te worden dat er geen netspanning op een van de connectoren staat.

Zijn de panelen te combineren met mijn oude thermostaat?

Een ThermIQ paneel is met de meeste thermostaten te combineren, afhankelijk van het vermogen dat de thermostaat aan kan.

Diversen

Hoe wordt het kleine paneel TH03040 met klein statief geleverd?

Het kleinste paneel en het bijbehorende kleine statief worden ongemonteerd geleverd. Het kleine paneel zit dus nog niet vast in het kleine statief, en schroeven en stekker* worden niet standaard meegeleverd. Het paneel is echter gemakkelijk in het statief te monteren.
Het is wel mogelijk om het tegen een montagetoeslag gemonteerd geleverd te krijgen.

*NB. de stekker wordt niet standaard meegeleverd in verband met levering aan verschillende landen.

Is een paneel ook met witte rand verkrijgbaar?

Ja, dat is mogelijk (wel onder voorbehoud). Als u een paneel met witte rand wilt bestellen, kunt u de RAL kleurcode doorgeven bij uw bestelling, zodat u de rand in de juiste wittint krijgt. U kunt uw bestelling per mail aan ons doorgeven, via info@thuisbaas.nl.
Prijs op aanvraag.
Een indicatie van de prijzen:
120×60 cm circa 120,- euro excl. BTW
120×30 cm circa 100,- euro excl. BTW
60×60 cm circa 100,- excl. BTW
30×40 cm circa 85,- euro excl. BTW

Wat doen de panelen met de luchtvochtigheid?

De infraroodpanelen houden de luchtvochtigheid in een ruimte constant.
Bij toepassing in een badkamer geldt dat wanneer de muren, de vloer en objecten in de ruimte warmer zijn dan de lucht in die ruimte, er geen condensatie optreedt. Dit zorgt voor minder vocht en schimmelvorming in deze ruimte.

Vermindert de intensiteit van de infrarood straling na een bepaalde tijd?

Nee, de verwarmingspanelen zijn uitgebreid getest. Het blijkt zelfs dat er amper slijtage optreedt bij intensief gebruik.

Wat is koudeval?

Koudeval is het verschijnsel dat warme lucht bij grote raampartijen afkoelt en vervolgens naar beneden `valt` waardoor het lijkt of er altijd een tochtstroom over de vloer loopt. Koude lucht zakt en warme lucht stijgt. Dit komt omdat koudere lucht compacter is en zwaarder dan de lichtere warme lucht, die gewoonweg opzij wordt geduwd.

Wat zijn de onderhoudskosten van een ThermIQ systeem?

Het ThermIQ verwarmingssysteem bevat geen bewegende onderdelen en geen branders e.d. Dit maakt het systeem zo goed als onderhoudsvrij. Wel is het aan te raden de panelen periodiek te reinigen. Laat de panelen hiervoor minimaal 30 minuten afkoelen. Gebruik een vochtige doek om het paneel schoon te maken. Vermijd agressieve of schurende reinigingsmiddelen die schade kunnen veroorzaken aan de panelen.

Is er een verschil tussen het verwarmen van een stenen huis en een houtbouw woning?

Ja, het verschil is dat hout de warmte sneller absorbeert dan steen. Steen heeft een hogere opslagcapaciteit, wat de warmte langer vasthoudt.

Kan ThermIQ toegepast worden in vochtige ruimtes zoals de badkamer?

De ThermIQ panelen zijn spatwaterdicht en kunnen dus prima toegepast worden in vochtige ruimten, zoals een badkamer.

Kan de infrarood straling invloed hebben op de bewegingssensoren van mijn alarmsysteem?

Nee, de straling van de panelen kan niet geregistreerd worden door een bewegingsmelder.

Hoe lang duurt het om een huis te verwarmen?

De totale duur is afhankelijk van het specifieke vochtgehalte in een woning en de mate van isolatie. Het duurt langer om vochtige woningen te verwarmen.

Garantie, bezorging & retournering

Hoe is de garantie geregeld?

ThermIQ biedt 5 jaar garantie op de panelen en 2 jaar garantie op de WebIQ. De infraroodpanelen zijn uitgebreid getest. Een gesimuleerde periode van 14 jaar bij verouderingstesten lieten een verwaarloosbaar rendementsverlies zien. Ter vergelijking, zonnepanelen hebben een rendementsverlies van 20% over 25 jaar.

ThermIQ is als verkopende partij aansprakelijk voor fouten en mankementen aan geleverde panelen, en besturingssystemen en niet de installateur (behalve als de installateur verwijtbare fouten maakt bij de installatie, dan is deze voor die fouten aansprakelijk).

Mocht er een – niet verwachte – fout optreden, dan komt ThermIQ snel in actie, want zij willen hun goede naam niet verliezen. Daarover heeft ThuisBaas harde afspraken gemaakt. Als er iets stuk gaat binnen de garantieperiode krijgt u snel vervangende onderdelen. Hieronder de contactgegevens van ThermIQ:
ThermIQ BV
Van Heekstraat 33
3125 BN SCHIEDAM
Telefoon: +31(0) 10-4622652

E-mail: info@thermiq.com
www.thermiq.com

Wat zijn de bezorgkosten?

Klik hier voor een overzicht van de bezorgkosten van de infraroodpanelen. U kunt uw bestelling op ieder gewenst adres laten bezorgen of zelf ophalen bij ThermIQ. Zij zijn gevestigd aan de Van Heekstraat 33, 3125 BN te Schiedam. Indien u uw bestelling zelf ophaalt, betaalt u echter ook de bezorgkosten. Dit komt doordat de infraroodpanelen vanuit de fabriek in Duitsland naar Nederland verzonden moeten worden.

Wat te doen bij schade door transport?

Helaas kan het ondanks onze inspanningen voorkomen dat een infraroodpaneel tijdens het transport beschadigd raakt. Wij raden u daarom aan om bij levering het pakket goed te controleren. Mocht er schade zijn ontstaan tijdens transport, meldt dit dan binnen 24 uur. Wij zullen u dan vragen om foto’s te maken van de ontstane schade, zodat wij deze kunnen beoordelen om snel een passende oplossing te vinden. U kunt deze telefonisch melden op 010-462 26 52 of stuur een email naar info@thermiq.com

Kan ik mijn aankoop retourneren?

Herroepingsrecht

Bent u onverhoopt niet tevreden met uw aankoop? U kunt het artikel dan binnen 14 dagen na levering aan ThermIQ retourneren. Indien u niet zeker bent of u het aangeschafte product wilt houden dan is ons advies om voorzichtig om te gaan met het product en verpakking. Als u gebruik wenst te maken van het herroepingsrecht, dient u het product en de verpakking in de oorspronkelijk staat aan ThermIQ te retourneren. Dit betekent onder andere: in de originele verpakking, geen beschadigingen en geen vervuiling van het product. Indien het artikel dusdanig beschadigd is dat het ongeschikt blijkt voor wederverkoop, dan kan ThermIQ restitutie van het aankoopbedrag weigeren.

Retourzendingen

Retourzendingen dienen telefonisch op 010-462 26 52 of per e-mail via info@thermiq.com gemeld te worden. U ontvangt dan een retourformulier, welke bij het product gevoegd dient te worden. Nadat u uw retourformulier heeft ontvangen, dient het product binnen 7 dagen bij ThermIQ geretourneerd te zijn. De kosten van het retourneren komen voor uw rekening. Het staat u uiteraard ook vrij om het product zelf terug te brengen naar ThermIQ.

Gebruikte producten, producten zonder originele verpakking of producten met schade komen niet in aanmerking voor retournering.

Creditering vindt binnen 14 dagen plaats, na ontvangst van de onbeschadigde goederen.

ThermIQ

Over ThermIQ

ThermIQ is producent van een innovatief verwarmingssysteem. Dit systeem werkt op basis van lange golf infrarood verwarmingsstraling. De algemeen directeur van ThermIQ is Niels van Lingen. Niels heeft een sterke passie voor een duurzamere samenleving waarin men steeds meer eigen energie zal gaan opwekken middels zonnepanelen, windinstallaties e.d.
Het ThermIQ systeem past naadloos in dit duurzame toekomstbeeld. Het biedt in de transitiefase naar deze samenleving de handvaten aan consumenten en ondernemers om geld te besparen en stappen te zetten richting een kleinere CO2 voetafdruk.

Wat zijn de bezorgkosten?

De panelen worden in de fabriek van ThermIQ geproduceerd. De fabriek staat in Buchen, Duitsland.

Contactgegevens ThermIQ

ThermIQ BV
Van Heekstraat 15
3125 BN SCHIEDAM
Telefoon: +31(0) 10-4622652

ThermIQ GmbH
Carl Benz Strasse 20
D-74722 Buchen
Duitsland
+49(0) 6281 – 56 44 390

E-mail: info@thermiq.com
www.thermiq.com