Zaterdag 21 maart: Energieneutraal OPEN HUIS

Credits: Iris van der Pol

UPDATE:

IN VERBAND MET HET CORONAVIRUS ZAL DIT OPEN HUIS NIET DOORGAAN OP 21 MAART. ZODRA HET WEER MOGELIJK IS, ZULLEN WE EEN NIEUWE DATUM COMMUNICEREN. DANK VOOR UW BEGRIP.

Op zaterdag 21 maart, het begin van de lente, kunnen belangstellenden een kijkje komen nemen in het gerestaureerde energieneutrale rijksmonument van Marijke en Harry in Zaanstad. Hier wordt geen aardgas meer gebruikt en wordt alle energie opgewekt met zonnepanelen. De woning en het tapwater worden verwarmd met een warmtepomp. In de keuken blinkt nu een inductiekookplaat en een Quooker. 

Hoe begon jullie reis naar duurzaam wonen?

Marijke vertelt: “Wij hebben ons altijd wel bezig gehouden op een goede manier ons afval te scheiden. Jarenlang heb ik een moestuin aan huis gehad met een door Harry zelf gefabriceerde houten compostbak. Eind 2014 deed gemeente Zaanstad een oproep tot het collectief inkopen van zonnepanelen. Wij meldden ons aan en deden mee. Helaas was bij Zaanstad zelf toen nog niet duidelijk hoe de regelgeving omtrent vergunningen en subsidie was. Dat heeft voor ons heel wat voeten in de aarde gehad, maar mede door ons doorzettingsvermogen zijn sindsdien de regels veranderd.”

Wat heeft jullie gemotiveerd om ook de stap naar aardgasvrij te zetten?

“Na een korte vakantie in Oost-Groningen zagen we de gevolgen van ons aardgasverbruik. Wij zijn toen nog een stap verder gegaan en hebben door Thuisbaas onze woning helemaal aardgasvrij laten maken. Voor het verwarmen van de woning gebruiken we nu een warmtepomp, die samen met een boilervat ook voor het warme tapwater zorgt. Onze radiatoren zijn ook vervangen met speciale convector radiatoren, zodat de woning nog hetzelfde warme comfort heeft.”

Is het moeilijk om een Rijksmonument te verduurzamen?

“Een vrijstaand houten huis heeft denk ik meer verlies aan warmte dan een stenen huis. Thuisbaas heeft ons geholpen zo efficiënt mogelijk met onze energie om te gaan. Wij hebben veel maatregelen getroffen, zoals schelpen en een isolatiedeken onder de vloer en overal ledverlichting. Voor wat betreft de keuken zijn wij erg enthousiast over de aanschaf van een inductiekookplaat en een Quooker kraan.”

Hoe hebben jullie de overgang bekostigd?

“We horen ook van anderen die de stap voor ‘energieneutraal’ hebben gemaakt dat je enthousiasme voor een beter milieu alleen maar groeit naarmate je je daar meer mee bezighoudt. Door wat eigen geld en een lening bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting konden we het ook financieel mogelijk maken om uiteindelijk helemaal nul-op-de-meter te gaan. Op jaarbasis hebben we nu geen kosten meer zoals we die voorheen aan NUON betaalden. En dat voelt goed.”

Overweegt u ook om uw woning Energieneutraal te maken? U bent op zaterdag 21 maart van harte welkom bij Marijke en Harry tussen 13:00 en 16:00 uur. Meld u aan via info@thuisbaas.nl onder vermelding van ‘open huis 21 maart’. Per mail krijgt u bij aanmelding het precieze adres toegestuurd.