Blog
8 feiten en fabels over de prijs van een energieneutraal huis

In ieder blog lichten we een ander aspect toe van een energieneutraal huis. Zo ontdekt u wat er allemaal mogelijk is als u gaat voor 0% aardgas en 100% zonne-energie van uw eigen dak of perceel. Deze keer: de financiering.

1. FABEL:
Een huis energieneutraal maken is heel duur

Dat is maar hoe u er tegenaan kijkt. €35.000 is veel geld, maar wist u dat op dit moment een gemiddeld gezin in een gemiddeld huis in 15 jaar tijd €35.000 uitgeeft aan energie? En dat de energierekening van bewoners sinds begin 2000 met gemiddeld 4,2% per jaar is toegenomen, terwijl in diezelfde periode de inflatie per jaar ongeveer 2% bedroeg? Kortom, we kunnen er op rekenen dat we meer dan €35.000 kwijt zijn als we niets aan ons huis doen. Energieneutraal wonen betekent dat u geen energie hoeft in te kopen en dat u zelf eigenaar bent van uw eigen energiesysteem. U heeft dus geen last van tussentijdse stijgingen van de energieprijs en uiteindelijk heeft u minder kosten door de jaren heen.


2. FABEL:

Voor het energieneutraal maken van een huis heeft u veel spaargeld nodig

Veel spaargeld heeft u niet nodig, want er zijn meerdere subsidies en energiebespaarleningen beschikbaar. Deze kunnen bij elkaar wel tot 85% van de benodigde investering dekken.
Het is op dit moment wel slim om (een deel van) uw spaargeld in te zetten. Geld op uw dak levert namelijk meer op dan geld op de bank. Zo is het berekend rendement op zonnepanelen vaak meer dan 10%, terwijl de rente op uw spaarrekening nog niet eens 1% haalt.


3. FEIT:

Geld lenen bij de overheid voor een energieneutraal huis is voordelig

De overheden weten dat de meeste bewoners niet zomaar €35.000 beschikbaar hebben. Zij bieden daarom leningen aan tegen hele bescheiden rentepercentages. Zo biedt de energiebespaarlening vanuit het Rijk de mogelijkheid om maximaal €25.000 te lenen tegen een rente van 2,6% met een looptijd van 10 jaar. Daarnaast hebben steeds meer gemeenten (inmiddels zo’n 125 van de 388) hun eigen duurzaamheidslening die ook het lenen tot €25.000 mogelijk maakt, met een rentepercentage van 1,6% (!) met een looptijd van 15 jaar.

Als u energieneutraal woont heeft u meteen geen energierekening meer, betaalt u de lening af in maximaal 15 jaar, waarbij de maandelijkse afbetaling vaak lager is dan het bedrag van uw oude energierekening.


4. FEIT:

Er is geen subsidie meer op zonnepanelen maar u kunt wel de BTW terug vragen

Zonnepanelen zijn helemaal ingeburgerd en inmiddels heeft de overheid besloten om haar subsidiemiddelen in te zetten op maatregelen voor een energieneutraal huis die nog wat onbekender zijn. Zo is er de subsidie op o.a. warmtepompen, pelletkachels en zonneboilers (ISDE) en is er ook subsidie voor het nemen van minimaal 2 isolatiemaatregelen (Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis). Toch is er nog steeds een regeling die zonnepanelen goedkoper maakt: u kunt de BTW terug vragen over de totale aanschafprijs. Bij een set van 12 zonnepanelen gaat dit al om een bedrag van ongeveer €1000. Het is er dus eigenlijk alleen maar makkelijker op geworden. Kijk voor alle regelingen op www.energiesubsidiewijzer.nl.


5. FEIT:

Een hypotheekverhoging is inmiddels ook een mogelijkheid voor de financiering

Speciaal voor de financiering van nul-op-de-meter woningen heeft de wetgever tot een vrijstelling op de hypotheeknormen besloten. Concreet betekent dit dat tot €25.000 extra hypothecair krediet kan worden aangevraagd, zonder dat naar het toetsinkomen van de aanvrager(s) wordt gekeken. Om hiervoor in aanmerking te komen moet u minimaal een toetsinkomen van €32.000 hebben en moet er een energieprestatiegarantie voor een periode van tenminste tien jaar gelden. Stel dat u nu al een hypotheek heeft, dan kan dit nog steeds interessant zijn als bijvoorbeeld uw huidige rentestand ruim hoger ligt dan wat nu actueel is. Op dat moment kunt u ervoor kiezen om uw hypotheek over te sluiten en direct dit bedrag erbij te ‘lenen’. Met een beetje geluk hoeven uw hypotheek maandlasten dan niet eens te stijgen.


6. FABEL:

Het loont alleen om uw huis energieneutraal te maken, als u er nog minimaal 15 jaar blijft wonen

Hoe langer u in uw energieneutrale huis blijft wonen, hoe meer voordeel u ervan heeft. Dat klopt. Toch is het zeker niet zo dat u verlies lijdt als u besluit eerder te verhuizen. Zo verdient u zonnepanelen vaak al in 7 tot 8 jaar terug en mogen we er ook vanuit gaan dat de prijs van aardgas in Nederland zal blijven stijgen. Op die manier wordt het rendement van uw investering in energieneutraal wonen in de loop van de tijd steeds beter.


7. FABEL:

U blijft zitten met een afgesloten lening als u besluit te verhuizen

Stel dat u toch besluit eerder te verhuizen en u heeft nog een stuk lening af te betalen, wat gebeurt er dan? In de praktijk wordt al enkele jaren statistisch onderzoek gedaan naar de waarde van zeer energiezuinige woningen. Dit onderzoek laat zien dat kopers een aanzienlijk hoger bedrag over hebben voor een woning met zonnepanelen en een lagere energierekening, in vergelijking met gelijksoortige huizen die dit niet hebben. In het tweede kwartaal van 2015 was dit gemiddeld al ruim €12.000. Op deze manier verkoopt u dus eigenlijk een deel van uw investering door aan de koper van uw huis.


8. FEIT:

Een energieneutraal huis is meer waard en wordt sneller verkocht

Als straks in 2020 alle nieuwbouwwoningen verplicht energieneutraal moeten zijn, zal energieneutraal steeds meer de norm worden. We zien dat al in het onderzoek van de bovenstaande vraag: huizen met energielabel A (zeer energiezuinig) vinden gemiddeld 70 dagen eerder hun koper. Een huis met een A-label brengt niet alleen lagere maandelijkse lasten met zich mee, maar ook meer comfort vanwege de goede isolatie en een goede onderhoudsstaat. Kopers zien deze voordelen en hebben hier meer geld voor over.

Lees hoe u uw huis met ons energieneutraal kunt maken op www.thuisbaas.nl/onze-aanpak

Heeft u vragen? Laat het ons weten via info@thuisbaas.nl.

Wigger Verschoor
Operationeel directeur, ThuisBaas