Zaterdag 7 maart: Aardgasvrij OPEN HUIS

Op zaterdag 7 maart vindt het eerste Aardgasvrije Open Huis van dit jaar plaats. Bastiaan en Jorien zijn sinds medio september 2019 van het gas af. Ze delen graag hun ervaringen en stellen hun woning in de Mercatorbuurt te Amsterdam graag open voor geïnteresseerden. ThuisBaas heeft het oude cv-systeem (cv-ketel en radiatoren) verwijderd en in totaal 5 infraroodpanelen geplaatst als ruimteverwarming, met een elektrische handdoekradiator in de badkamer. Het warme tapwater wordt verzorgd door een instant heater. Koken doen ze nu op een inductiekookplaat in hun gloednieuwe, duurzame keuken.

Bastiaan en Jorien wonen in een gerenoveerd monument in de Mercatorbuurt. Ze wilden graag een bijdrage leveren aan de vermindering van de CO₂ uitstoot. Jorien vertelt: ‘We zijn beiden eerst gaan kijken bij een andere aardgasvrije woning, waar ThuisBaas ook infraroodpanelen, een instant heater en een inductiekookplaat heeft geplaatst’. Het appartement van Jorien en Bastiaan op 3 hoog is goed geïsoleerd. ‘Ik ben veel met duurzaamheid en circulariteit bezig, niet alleen privé maar ook in mijn werk. We hebben de verbouwing ook gelijk aangegrepen om onze keuken te renoveren. De oude koelkast stond midden in de zon. Omdat het oude gasfornuis werd vervangen, konden we de keuken gelijk anders indelen en een ingebouwde inductiekookplaat met aparte oven plaatsen. En de nieuwe koelkast natuurlijk op een koelere plek plaatsen. De keukenbouwer heeft de kastjes van stadshout gemaakt en een iep van het beursplein gebruikt’ (zie http://stadshout.nu/).

En hoe ervaren Jorien en Bastiaan hun aardgasvrije woning? ‘We vinden inductie heel fijn koken. We merken eigenlijk geen verschil qua warm water, het is net zo snel warm als eerst. Het is ook lekker warm in huis: de infraroodpanelen geven een prettige warmte af. We zijn wel veel bewuster geworden van ons energieverbruik. We hebben nu ook meer inzicht. Het lijkt erop dat onze energiekosten ongeveer gelijk blijven aan wat we vroeger met gas betaalden. En met de gasprijs die steeds verder stijgt, en de prijs van elektra die daalt, zijn we mogelijk zelfs goedkoper uit!’.

 

Overweegt u ook om uw woning Aardgasvrij te maken? U bent op zaterdag 7 maart van harte welkom bij Jorien en Bastiaan tussen 13:00 en 16:00 uur. Dan kunt u komen voelen hoe de infraroodpanelen verwarmen, zien hoe klein de instant heater is, en ook hoe snel water kookt met een inductiekookplaat. Meld u aan via info@thuisbaas.nl onder vermelding van ‘open huis 7 maart’. Per mail krijgt u bij aanmelding het precieze adres toegestuurd.